Bulgarian

Aз, kaтo гpaждaнин нa Eвpoпa, oткaзвaм oт мoe имe eкcтpaдиpaнeтo нa бeжaнцитe.

Правото на убежище е право

В израза « право на убежище » всички думи са важни. ПРАВОТО  дава на всички хора гонени заради тяхното убеждение или идентичност, заплашвани от насилие, от война или бедност, възможността да намерят УБЕЖИЩЕ в някоя страна, различна от тяхната!

Целта на тази петиция е да събере милиони подписи за да напомни на Страните членки да спазват подписаните споразумения.

Декларацията за правата на човека (1948) и Женевската конвенция (1951) са създадени след края на Втората световна война, която принуди милиони хора да напуснат техните страни. Тези споразумения имат за цел да защитават хората в сходна ситуация.

Днес трагедията се повтаря за тези, хиляди хора, които търсят убежище в Европа, която ги отхвърля, вместо да им отвори вратата си.

– повече от 4000 удавени в Средиземно море от началото на 2015;

– 10 000 деца са безследно изчезнали;

– затварянето на границите спомага за развитието на мафиотски мрежи,   Агенция ЕВРОПОЛ изчислява печалбата им на повече от 6 милиарда евро.

Пред тази трагична ситуация, правителствата на страните членки на Еврoпейската общност, с изключение на Германия и Гърция, взимат мерки, които легитимират крайно дясната идеология: затваряне на националното пространство, страх от чужденците , расизъм.

Отказвайки да приложат една реална политика на прием, те влошават хуманитарната криза и се превръщат в единствени отговорни за това човешко бедствие.

Навсякъде в Европа, гражданска сдружения се опитват да се справят с липсата на решения от страна на политиците. В Кале, Хиос и Летбос, в Берлин, Кьолн, Лампедуза, в Лондон, както и в Париж, в Стокхолм… доброволци се инвестират конкретно в посрeщането, събирането на дрехи и храна, помагат в научаването на езика, на държавните институции, на различните структури, които съществуват.

Поддържам тази инициатива и се присъединявам. Искам държавниците да осъзнаят, че ние сме много, които браним принципите, залегнали в основните текстове на Европейската общност. Много сме, за да отказваме изискванията на ултра-националистите. Много сме, които искаме да се обединим за да избегнем тази политическа и човешка катастрофа, която ни обещава тяхната липса на кураж.

Подписвам този текст за приемането от нашите правителства на всички, които търсят убежище в Европа.